Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Jeugdwerkcolumn

foundations-1799115_1280
15 jun 20170 reacties
Blog: Alerte bouwers
Het gebeurde op een vrijdagmiddag. Het was rustig op kantoor. Echt zo’n middag waarop je even lekker je werk kunt doen. Plotseling klonk een harde dreun. Het werd al snel duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd op de bouwplaats vlakbij. Daar werd het oude stadhuis van Woerden gesloopt, om er iets nieuws voor te bouwen. Een van de verdiepingen was ingestort en een bouwvakker was eronder bedolven. Hij heeft het niet overleefd. Toen ik vanochtend langs de bouwplaats reed, was het werk weer in volle gang. Heftig voor die bouwvakkers, om weer aan de slag te moeten op de plaats waar een van je maats is verongelukt. De plannen voor een nieuw stadhuis krijgen zo ook een zwart randje. Er komt waarschijnlijk iets moois voor in de plaats, maar het heeft wel wat gekost. Het bouwen van iets nieuws brengt risico’s en gevaren met zich mee. Het is goed om daar alert op te zijn. Niemand had in de gaten hoe slecht het bouwwerk was, tot het te laat was.
verder
bible-1960635_1920
18 mei 20170 reacties
Blog: Bijbel in gewone taal
“Waarom maken ze de Bijbel eigenlijk twee keer zo dik, om ervoor te zorgen dat je het begrijpt?” Hij doelde op de dikte van de Bijbel met uitleg. Het gesprek ging over de taal van de Bijbel en in de kerk, die hij te moeilijk vond. Voor mij zat een praktische kerel van begin twintig. Lezen zal niet zijn hobby zijn. Begrijpend lezen kost hem moeite.
verder
heart-700141_1280
01 jun 20170 reacties
Blog: Ontluikende liefde
Samen met een mede-leidinggevende sta ik twee jongeren op te wachten bij de deur van de kerk. Hand in hand komen ze aan wandelen. Breed glunderend stappen ze binnen. Wij verwelkomen hen: ‘Eindelijk! Gefeliciteerd! Het hele seizoen hebben we er al op gewacht, maar er gebeurde maar niks.’
verder
5_COLUMN
24 mrt 20170 reacties
Blog: Duizenden sterren
Daar liepen we. Midden in de nacht. Het was de hele dag mistig en kil geweest. Tijdens de activiteiten die we buiten deden, hadden we wat vuur gestookt.
verder
6_Blog
24 mrt 20170 reacties
Blog: Groot in het kleine
Met enige jaloezie kunnen kleine gemeenten kijken naar gemeenten waar veel kinderen en jongeren zijn. Soms zoveel, dat de clubs en JV’s per jaargroep worden georganiseerd.
verder
umbrella-1588167_1920
07 apr 20170 reacties
Blog: Schuilen
De laatste tijd worden we vaak opgeschrikt door heftige gebeurtenissen, aanslagen in Londen, Syrië en Turkije. Maar ook hongersnoden in Somalië, Soedan en Ethiopië. De beelden die hierbij naar buiten gebracht worden, laten mensen zien die een schuilplaats zoeken. Een plaats waar ze veilig zijn en waar ze kunnen overleven.
verder
sea-1101168_1920
24 apr 20170 reacties
Blog: Nochtans!
Het is een bekend refrein. Je hoort het in veel varianten. We kijken elkaar eens aan en zeggen: “Tjonge jonge, je hebt gelijk, wat errug. Ja, dat waren nog eens tijden. Nou nou”. En we knikken en gaan over tot de orde van de dag. Het is weer eens gezegd: vroeger was het toch echt beter. Het valt mij op hoe vaak we in onze gemeenten praten over de ‘teruggang’. Twee voorbeelden van de afgelopen weken: “Weet je hoeveel mensen er vroeger in Rotterdam in onze kerk zaten? En nu nog een handje vol. Het wordt hier allemaal minder”. In een andere gemeente ving ik het volgende gesprek op: “jij zit nu met een handje vol op de jeugdvereniging, maar in mijn tijd gingen we nog met z’n veertigen op kamp. Nee, die tijden komen echt niet meer terug.”
verder
the-ball-488718_1920
04 mei 20170 reacties
Blog: In extase
Filmpjes op internet. Je kunt je dag ermee vullen. Ik probeer het te voorkomen. Maar soms ontkom je er niet aan. Pas zag ik een filmpje van enkele verslaggevers die hélemaal in extase raakten toen hun voetbalclub een wedstrijd won. Het schokte me. Er werd zelfs over een wonder gesproken. Uit hadden ze met 0-4 verloren, maar thuis wonnen ze de wedstrijd met 6-1. Door naar de volgende ronde. Nogal wat jonge lezers zullen nu wel weten welke wedstrijd ik bedoel.
verder
JongerendagJBGG©ceesvdwal_5
22 feb 20170 reacties
Blog: Adopteer een jongere!
In de afgelopen jaren heb ik honderden leidinggevenden gesproken over de dingen waar zij tegenaan lopen in het jeugdwerk. Een van de dingen die mij in deze gesprekken raakt is dat zij zich soms weinig gesteund voelen door ouders en door de gemeente.
verder
2_ Blog
26 jan 20170 reacties
Blog: Mijn missie, Gods missie?
Eindelijk… kerstvakantie. Na een paar drukke werkweken - want er moet dan toch weer zoveel af zijn voor het nieuwe jaar - kan ik weer eens extra tijd aan mijn studie Pastoraal Werk besteden. Er ligt al een flinke stapel boeken te wachten, die ik echt een keer moet gaan bestuderen.
verder
1_Jeugdwerkcolumn
05 jan 20170 reacties
Blog: Lichtje
Toen ik pas mijn kerstkaarten tevoorschijn haalde, kwam ik hem weer tegen. Die bijzondere kaart van vorig jaar. Ik kreeg hem van Mihaela, de straatkrantverkoopster  bij de supermarkt. “Ik heb iets voor je,” had ze gezegd en met een glimlach gaf ze me een envelop. Op de zelfgemaakte kaart stond, naast de gebruikelijke kerstgroet, nog een tekst in de Nieuwe Bijbelvertaling. "Mijn Vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet. De Bijbel, Johannes 14 vers 27.”
verder
980